Zelfgemaakte decoraties voor je kunstkerstboom

Zelfgemaakte decoraties voor je kunstkerstboom

Niets is leuker dan een gezellige kerstsfeer creëren in je huis met een mooie versierde kunstkerstboom. Maar heb je er wel eens aan gedacht om zelf decoraties te maken voor je boom? Dit geeft een persoonlijke en unieke touch aan je kerstversiering. Bovendien is het een leuke activiteit om samen met familie en vrienden te doen, waardoor je nog meer in de kerstsfeer komt. In deze blog geven we je verschillende ideeën om je kunstkerstboom te versieren met zelfgemaakte decoraties!

Basis decoratie-ideeën

Papieren sneeuwvlokken

Een van de meest eenvoudige en charmante decoratie-ideeën is het maken van papieren sneeuwvlokken. Ze zijn gemakkelijk te maken en geven een winters gevoel aan je kunstkerstboom:

  1. Vouw een stuk papier (A4 of vierkant) één of twee keer doormidden. Knip vervolgens de randen af, zodat je een vierkant hebt dat uit meerdere lagen bestaat.
  2. Vouw dit vierkant schuin doormidden, zodat je een driehoek krijgt en herhaal dit proces nog een keer.
  3. Knip nu op de opgevouwen randen verschillende vormen uit. Probeer te variëren in grootte en vorm voor een speels effect.
  4. Vouw voorzichtig het papier weer open en voilà: je zelfgemaakte sneeuwvlok!

Je kunt papieren sneeuwvlokken maken in diverse kleuren en ontwerpen om ze nog unieker te maken. Hang ze op verschillende hoogtes in je kunstkerstboom voor een prachtig sneeuw-effect.

Origami-ornamenten

Origami is de kunst van het vouwen van papier en perfect om unieke ornamenten voor je kunstkerstboom te maken. Zoek online naar instructies voor het vouwen van kerstballen, sterren, vogels of zelfs kerstboompjes. Door verschillende formaten en kleuren papier te gebruiken, creëer je een gevarieerde en speelse uitstraling. Het is even oefenen, maar het resultaat is zeker de moeite waard!

Gedroogd fruit

Een andere mooie en natuurlijke manier om je boom te versieren is met gedroogd fruit. Denk hierbij aan sinaasappelen, citroenen en appels. Het drogen van fruit is een eenvoudig proces dat je huis direct een heerlijke geur geeft:

  1. Snijd het fruit in dunne plakjes en verwijder eventuele pitjes.
  2. Leg de plakjes op een bakplaat met bakpapier.
  3. Plaats de bakplaat in de oven op een lage temperatuur (circa 80 tot 100 graden Celsius) en laat het fruit enkele uren drogen, tot het vocht eruit is verdwenen.
  4. Haal het fruit uit de oven en laat het afkoelen.
  5. Bevestig een lint of dun touwtje aan het gedroogde fruit en hang het op in je kunstkerstboom.

Gebruik van gerecyclede materialen

CD-mozaïekversiering

Heb je nog oude CD's liggen die je niet meer gebruikt? Maak er een glinsterende versiering voor je kunstkerstboom van! Knip of breek de CD's in kleine stukjes en plak deze op een stevig stuk karton dat je in de gewenste vorm hebt geknipt, zoals een ster of kerstbal. Gebruik een lijmpistool om de CD-stukjes stevig vast te plakken. Bevestig tot slot een lintje of touwtje aan je creatie en hang het op in je boom.

Wijnkurk-ornamenten

Wijnkurken zijn perfect om creatieve ornamenten van te maken. Denk bijvoorbeeld aan rendieren met takjes als gewei, of kerststerren door meerdere kurken aan elkaar te lijmen. Schilder of versier de wijnkurken voor een extra feestelijke uitstraling. Bevestig vervolgens een touwtje of lintje om je wijnkurk-ornament op te hangen.

Koffiecapsule-ornamenten

Bewaar je gebruikte koffiecapsules en maak er bijzondere en kleurrijke kerstversiering van. Spoel de capsules goed uit en druk ze eventueel een beetje plat. Bevestig een (gouden) draadje aan de koffiecapsule en voeg eventueel kralen, lintjes of strikjes toe voor extra versiering. Hang je koffiecapsule-ornamenten op verschillende hoogtes in je kunstkerstboom voor een vrolijke uitstraling.

Textieldecoraties

Gehaakte of gebreide ornamenten

Ben je handig met brei- of haaknaalden? Dan zijn textieldecoraties een geweldig idee voor jouw kunstkerstboom. Maak sterren, kerstballen, harten of kleine sokjes in verschillende kleuren en patronen. Mix en match diverse texturen en kleuren voor een interessant en knus effect.

Vilten ornamenten

Vilt is een zacht en veelzijdig materiaal dat perfect is voor het maken van kerstdecoraties. Knip figuren zoals kerstbomen, rendieren en gingerbread mannetjes uit vilt en versier ze met knopen, kraaltjes en borduursels. Bevestig een lintje of draadje aan je viltfiguren om ze gemakkelijk in je kunstkerstboom te hangen.

Stoffen kerstslingers

Wat dacht je van stropdassen of strikjes gemaakt van oude stofresten, linten of gekleurde sokken? Deze stoffen decoraties zijn eenvoudig om te maken en geven een speelse twist aan je kunstkerstboom. Experimenteer met verschillende kleuren en patronen voor een extra feestelijke uitstraling.

Thema's voor zelfgemaakte decoraties

Rustieke stijl

Wil je je kunstkerstboom een rustieke uitstraling geven, maak dan gebruik van natuurlijke materialen zoals dennenappels, takken en houten kralen. Kies voor warme, neutrale kleuren om rust en gezelligheid uit te stralen.

Vintage stijl

Ga voor een nostalgische sfeer door je boom te versieren met jaren '50-stijl glazen ornamenten, miniatuurlantaarns en oude kerstkaarten. Creëer vintage decoraties door oude stoffen, zoals kant en fluweel, te hergebruiken.

Kleurrijk en modern

Maak je kunstkerstboom opvallend en uniek door te kiezen voor felle kleuren, geometrische vormen of onconventionele materialen. Experimenteer met felroze, mintgroen en zilver voor een moderne en eigenzinnige kerstsfeer.

Afsluiting

Zoals je ziet, zijn er tal van manieren om je kunstkerstboom te versieren met zelfgemaakte decoraties. Laat je creativiteit de vrije loop en voeg een flinke dosis originaliteit toe aan je kerstversiering. Bovendien is het een gezellige activiteit om samen met familie en vrienden de feestdagen te vieren. Veel knutselplezier en een gezellige kerst toegewenst!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kunstkerstbomen.

© 2024 Beste Kunstkerstboom, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten